Analys av avloppsvatten visar att vi konsumerar mer lightprodukter. Det handlar om en årlig ökning på 10-20 procent, enligt SLU.

Analyser av avloppsvatten kan visa hur mycket vi konsumerar av olika varor. I det här fallet handlar det om artificiella sötningsmedel.
I en ny studie redovisar siffror från en rad svenska orter. Den visar att konsumtionen av artificiella sötningsmedel ökat sedan 2019.

”Vi ser enårlig ökning på 10-20 procent i mängden sötningsmedel i avloppsvatten. Spannet beror på vilket sötningsmedel vi avser. I vår studie ingick sukralos, acesulfam och sackarin”, berättar universitetslektor Foon Yin Lai hos SLU i ett pressmeddelande.

Sukralos, acesulfam och sackarin är ofta förekommande ersättningar för vanligt socker för att ge söt smak åt livsmedel.
Eftersom de inte lagras i kroppen är de populära i produkter med energireducerat innehåll.

Utifrån den aktuella studien kan forskarna peka på att konsumtionen av artificiella sötningsmedel kan ligga på bekymmersamma nivåer.
” Även om studien visar att de generella nivåerna av konsumtion av sötningsmedel ligger långt under WHO:s och EU:s rekommendationer för dagligt intag baserat på toxikologiska bedömningar, visar ny forskning att intag av artificiellt sötade drycker ändå kan kopplas till hälsoproblem vid nivåer långt under detta”, poängterar Foon Yin Lai.

Kombinationen av det perspektivet och att de drycker som är sötade med artificiella sötningsmedel ökar, gör att forskarna vill uppmärksamma problemet.

Analys av avloppsvatten är ett etablerat sätt att följa folkhälsan och har bland annat används för att följa spridningen av virus såsom covid, men även läkemedel och droger.
Nu har forskarna använt samma infrastruktur för att studera konsumtionen av artificiella sötningsmedel.

Studien visar en viss lokal skillnad mellan de svenska samhällen som proverna är tagna från.
Östhammar, Knivsta, Enköping, Kalmar och Uppsala ingick i studien. Alla prover togs samma månad för att få jämförbara data.

Läs mer:
Avloppsvatten avslöjar ökat användande av sötningsmedel | Externwebben (slu.se)