En ny forskningsstudie slår fast att vi behöver sova mer, på regelbundna tider och med bättre kvalitet på sömnen av flera skäl.
Vi behöver ta bättre hand om vår sömn, påpekar forskare som bland mycket annat pekar på relationen mellan sömn och sjukdomar som Alzheimers.
Det handlar om de två djupa stadierna av sömn. Får vi inte nog mycket av dem kan det påskynda försämringar av delar av hjärnan som kopplas till Alzheimers, enligt en ny studie.
Huvudförfattare till den nya studien är Gawon Cho, postdoktor vid amerikanska Yale.
”Vi upptäckte att volymen på den del av hjärnan som kallas nedre parietalregionen krympt hos personer med otillräcklig långsam och REM-sömn”, säger Cho.
Richard Issacson, läkare och grundare av en av USA:s första förebyggande kliniker kring Alzheimers, håller med om analysen.
Arbetar under sömnen
Under djup sömn gör sig hjärnan av med sånt som döda celler samtidigt som den reparerar kroppen och förbereder den för nästa dag.
Men vi drömmer under REM-sömn är hjärnan upptagen med att bearbeta känslor, ta hand om minnen och absorbera ny information.
Vi behöver REM-sömnen för vår förmåga att fungera bra och som en konsekvens av det behöver vuxna 7-8 timmars sömn, tonåringar och yngre barn ännu mer.
Samtidigt säger amerikanska siffror att en av tre amerikaner inte får tillräckligt med sömn.
Experter menar att vuxna bör få 20-25 procent av sin sömn i djup sömn och lika mycket i REM-sömn.
Äldre vuxna kräver mindre, spädbarn mycket mer och faktum är att spädbarn kan tillbringa halva sin sömn i REM-fasen. När du sedan blir äldre minskar de djupa sömnstadierna.
Lätt att missa god sömn
Djup sömn kommer när vi somnat, REM-sömn senare delen av natten, fram emot morgonen. Det gör att om man lägger sig sent och går upp tidigt, minskar man chansen till fullödig sömn.
”Ju längre tid du är i sängen, desto mer sover du och som en följd av det får du mer av REM- och djupsömn”, säger doktor Issacson.
Att sova länge och bra har dessutom fördelen att det ökar chansen att leva längre. Goda sömnvanor kan enligt en undersökning från 2023 förlänga en persons liv med upp till fem år.
Ska vakna utvilad
Förutsättningarna för det är att man sover sig igenom natten och utan att ha problem med att somna mer än högst två gånger i veckan. Man ska även vakna utvilad åtminstone fem dagar i veckan, för att känna sig på den säkra sidan.
Vägen till god sömn kan man träna upp och då ingår att lägga sig ungefär samma tid de flesta kvällar och gå upp ungefär samma tid varje dag, även under helgerna.
Svalt och mörkt ska det vara när man sover och utan störande brus och ljud.
Läs mer:
Alzheimer’s risk rises when amount of deep sleep falls, study suggests | CNN
