De flesta små barn i Sverige har låga halter av oönskade ämnen i kroppen. Men tio procent har för höga halter av bly i sig.

Livsmedelsverket har genomfört vad man kallar ”en unik studie” där blod- och urinprover samlats in från nästan 600 1,5 och 4 år gamla barn i Sverige.
Studien ingår i matvaneundersökningen ”Riskmaten småbarn” och Livsmedelsverket har analyserat ett brett spektrum av ämnen, som man i huvudsak får i sig via mat och dryck.

Resultaten visar att de allra flesta svenska barn har låga halter av oönskade ämnen i kroppen som inte väntas innebära någon risk för  barnens hälsa, skriver verket.
Samtidigt påpekar man att ”en mindre andel av barnen” har högre halter i kroppen än vad som är önskvärt av PFAS och bly.

10 procent av barnen över riskgräns


När det gäller bly har 10 procent av barnen i undersökningen högre halter än Efsas, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, har som referenspunkt för ökad risk för påverkan på hjärnans utveckling hos foster och små barn.
Liknande resultatet har setts i andra studier av svenska barn och Livsmedelsverket påpekar att ”detta understryker att det är viktigt att ytterligare minska exponeringen för bly, från alla källor”.

Mest via mat och dryck
När det gäller bly skriver Karolinska institutet att ”den största exponeringen är numera via mat och dryck”.
”Redan vid mycket låga doser kan bly ge skador på nervsystemet, speciellt när hjärnan utvecklas under fosterperioden och den tidiga barndomen. Blyexponering tidigt i livet har kopplats samman med både nedsatt intellektuell kapacitet (lägre IQ) och beteendestörningar hos barn”, skriver KI.

”Andra effekter som kan uppträda hos barn vid lägre exponeringsnivåer är nedsatt hörsel, minskad tillväxt, störd blodbildning, och inverkan på immunsystemet. Hos vuxna finns det indikationer på att långvarig blyexponering kan öka risken för hjärtkärlsjukdom och kronisk njursjukdom”, tillägger Karolinska institutet.

Höga värden även för PFAS

Även för PFAS redovisas högre halter än önskvärt hos en andel av barnen i undersökningen.
Livsmedelsverket skriver att flera PFAS-ämnen förbjudits de senaste åren och att det nu finns gränsvärden även för PFAS i ett antal olika livsmedel Dessutom införs sänkta gränsvärden för PFAS i dricksvatten under 2026
”Dessa åtgärder kommer sannolikt att leda till att exponeringen för dessa ämnen minskar ännu mer”, hoppas Livsmedelsverket.

Läs mer
Låga halter av oönskade ämnen hos de flesta småbarn i Sverige
Bly | Karolinska Institutet