Fler än var tredje tjej i gymnasiet har en brist på järn. Risken är särskilt stor hos dem som inte äter kött, visar en ny studie från Lunds universitet.
Järn är ett livsviktigt näringsämne. Brist på järn kan leda till exempelvis trötthet, nedsatt koncentrationsförmåga och i värsta fall blodbrist.
Nu har forskare vid Lunds universitet undersökt 475 kvinnliga gymnasieelever från Malmö och Lund för att se hur vanlig järnbrist är bland dem.
”Vi valde att undersöka tonårstjejer eftersom de utgör en riskgrupp för järnbrist. Under tonåren ökar behovet av järn på grund av tillväxtspurten, samtidigt som menstruationen leder till järnförluster”, säger Moa Wolff, forskare vid Lunds universitet och specialistläkare i allmänmedicin inom Region Skåne.
”Dessutom vet vi sedan tidigare att många tonårstjejer inte får i sig tillräckligt med järn via kosten – trots att de alltså har ett extra stort behov”.
38 procent med järnbrist
Deltagarna i studien fick svara på frågor om bland annat kost och menstruation och lämnade blodprover för analys av ferritin och hemoglobin.
Ferritinvärdet speglar kroppens järnförråd, medan hemoglobinvärdet visar mängden röda blodkroppar, det så kallade blodvärdet.
38 procent av gymnasietjejerna i undersökningen hade järnbrist och än värre var situationen bland vegetarianer och veganer.
Nästan 70 procent av de som inte åt kött hade järnbrist, att jämföra med 30 procent av dem som åt kött.
3 procent av deltagarna i studien hade en allvarlig järnbrist med för lågt blodvärde, det tillstånd som kallas järnbristanemi.
Påverkas av övrig kost
”Det är positivt att många unga väljer mer växtbaserad kost, det minskar risken för olika kroniska sjukdomar som till exempel cancer och hjärtkärlsjukdom och är också positivt för miljön”, säger Anna Stubbendorff, dietist och doktorand i nutritionsepidemiologi i Lund.
Hon påpekar att kroppens upptag av järn från kött och vegetabiliska källor påverkas av vad man äter i övrigt.
”Det är viktigt att äta mycket fullkorn och baljväxter som bönor, ärtor och linser. C-vitamin och syror – till exempel surkål, kimchi eller surdegsbröd – som intas samtidigt som maten ökar järnupptag. Kaffe och te minskar upptaget. Vi såg också att de som uppgav att de åt mer frukt hade lägre förekomst av järnbrist”, säger hon.
Läs mer:
Vanligt med järnbrist hos gymnasietjejer
