En färsk undersökning hävdar att elva procent av den mat svenskarna handlar slängs – och att unga vuxna är den grupp som slänger mest.
Matkasseföretaget Hellofresh, grundat i Sverige men i dag med huvudkontor i Tyskland, har låtit Yougov göra en undersökning kring matsvinn.
Enligt de svarande i den lägger genomsnittspersonen 993 kronor i veckan på mat men slänger en dryg tiondel – 11 procent – av den mat som inhandlas.
Det är mycket men ändå en minskning med 9 procentenheter jämfört med motsvarande undersökning från Yougov 2023, då de svarande uppskattade att de slängde 20 procent av den inhandlade maten.
”Omvärldsläget, hög inflation och lågkonjunktur kan ha påverkat svenskarnas konsumtion och fått oss att tänka till. Jag hoppas att trenden vi nu ser fortsätter. Oavsett ekonomiskt läge behöver vi minska vårt svinn”, säger stjärnkocken Paul Svensson hos Livsmedelsnyheter.
”Det finns många sätt att minska matsvinnet i hushållet, bland annat genom att planera, inte handla för mycket och ta hand om det du köper hem”, konstaterar han.
Det är de unga vuxna bland de svarande – gruppen 18-29 år – som slänger mest.
De bedömer att de kastar 20 procent, nästan dubbelt så mycket som snittet bland de svarande.
Bäst på att inte slänga mat är de över 60 år, vilka endast slänger 7 procent av maten, enligt undersökningen.
”Det finns mycket att lära av äldre när det kommer till att hushålla med mat och kostnader. Men ansvaret ligger inte enbart på de unga. Vi måste bli bättre på att lära unga om matsvinn och hur man förhindrar det. Det finns en alltför stor okunskap om hur man får varor att hålla längre och en ovana att slänga varor utan att ha tittat, luktat och smakat”, hävdar Paul Svensson.
Frukt och grönt slängs mest – 36 procent – följt av bröd – 19 procent – och övrigt ätbart – 15 procent – där sånt som chips, godis, dressing, frukostflingor och annat ingår.
Matsvinnet anses globalt ha ansvaret för 8-10 procent av alla utsläpp av växthusgaser och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, enligt Livsmedelsverket.
Paul Svenssons fem tips för att minska matsvinnet
Planera måltider.
Organisera smart i kylskåpet.
Handla ofta så att maten inte hinner bli dålig.
Titta, lukta och smaka i stället för att bara titta på bäst före-datum
Frys in matrester, liksom bröd, innan maten hinner bli gammal.
Läs mer:
Unga slänger dubbelt så mycket mat som genomsnittssvensken
