Tycker du sötpotatis är lite exotiskt fortfarande? Det ska det bli ändring på. Forskare vid SLU utvecklar sorter för svenskt klimat – och söker odlare.

Sötpotatis kan bli en vanlig gröda i Sverige om några forskare får som de vill. Just nu utvecklar de sorter för svenskt klimat.
Forskarna efterlyser också hobbyodlare som vill testodla olika varianter – redan i sommar, skriver Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i ett pressmeddelande.

Sötpotatisen är nyttig, lättodlad, har hög avkastning, kan ge bra intäkter och saknar skadedjur i Sverige.
Dessutom blir den alltmer populär hos oss och på några år har den svenska konsumtionen flerdubblats.

Nästan all sötpotatis i landets butiker importeras i dag från Egypten eller USA. Det vill Nelida Leiva Eriksson, forskare i bioteknik vid LTH, Lunds universitet och Dennis Eriksson, forskare i växtförädling vid SLU, ändra på. 
De menar att miljö, ekonomi, och livsmedelsberedskap skulle tjäna på inhemsk odling.

”Det finns ett fåtal entusiaster i södra Sverige som odlar den men avkastningen är inte lika hög på våra breddgrader som på andra håll i världen. Liksom potatis kommer sötpotatis från sydamerikanska Anderna där klimatet är annorlunda”, påpekar Nelida Leiva Eriksson.


När den ”vanliga” potatisen kom till Skandinavien på 1600-talet var den också svårodlad. Under årens lopp uppstod naturligt sorter som klarade vårt klimat såsom årstidsväxlingar och korta sommarnätter, men det tog 200–300 år.

Så länge vill de båda forskarna inte vänta. De vill korta processen till bara några enstaka år.
Redan till sommaren 2025 kommer de att plantera ett traditionellt fältförsök med 6000 olika sticklingar från korsningar med ett urval av tidigmognande sorter.

”Ett exempel är att sötpotatisen reagerar på de långa nordiska sommardagarna genom att satsa på bladtillväxt på bekostnad av roten. Den genen muterades på naturlig väg i potatisen under århundradenas lopp. Vi siktar på att identifiera genen i sötpotatisen redan i år och därefter försöka efterhärma den naturliga mutationen med hjälp av gensaxen”, säger Nelida Leiva Eriksson.

Andra egenskaper som sötpotatis behöver utveckla är ökad köldtolerans och förmåga att mogna så pass snabbt att sticklingen – här används inte sättpotatis – går att stoppa i jorden i juni och skördas i september.

De tror att också bönder på sikt ska få upp ögonen för sötpotatisen eftersom också sötpotatisens blad kan ätas, till skillnad från vanlig potatis. I det asiatiska köket är sötpotatisblad vanligt i olika maträtter medan man i Afrika använder bladen till djurfoder. Men också hemmaodlare är en viktig målgrupp.
”Nästan tjugo procent av all potatis vi äter i Sverige växer i någons trädgård. Vi tror att sötpotatis kan komma att bli lika populärt, framför allt om vi får fram lite nya trevliga sorter som varierar utbudet”, säger Dennis Eriksson.

Läs mer:
Sötpotatis söker bonde