Storbritanniens regering vill ha mindre socker och salt i barnmaten och att tillverkare ska sluta marknadsföra klämmisar till små barn.

Regeringen i Storbritannien vill se krafttag när det gäller vad den kallar ”osunda inslag” i barnmat.
I nya riktlinjer uppmanas tillverkare att minska mängder socker och salt i produkter för barn under ett år och att de ska sluta marknadsföra snacks som ”klämmisar” till så små barn.

Det är en oro för näringen i klämmisar och mellanmål för små barn som ligger bakom regeringens oro.
BBC Panorama gjorde tidigare i år en granskning som visar att flera storsäljare har lågt innehåll av viktiga näringsämnen, men ändå marknadsförs som hälsosamma.

”Mer som chips och godis”

National Health Service, NHS, är Storbritanniens offentliga sjukvårdssystem och har också uppdaterat sina råd. Man avråder från att klämpåsar används som huvudkälla till näring.
”Företagen framställer produkterna som om de vore nyttiga, men de är mer som chips eller godis”, säger Alison Tedstone, doktor och tidigare chefsnutritionist hos regeringen i en radiointervju med BBC Today. 

De nya riktlinjerna är frivilliga men kan komma att följas av tvingande lagstiftning. Riktlinjerna förbjuder även hälsopåståenden utan vetenskaplig grund.

”Ingen fullvärdig näring”

Forskare vid Leeds universitet varnar för att flera puréprodukter är för energifattiga för att vara fullvärdig näring för små barn.
De pekar även på att formuleringar som ”contains no nasties” kan vilseleda föräldrar, trots att produkterna innehåller stora mängder socker.
Forskarna vill se en tydligare märkning, liknande den trafikljusmärkning som finns på godis och glass.

Behöver lära sig tugga

Även i Sverige har dietister länge uttryckt oro över att barn i allt större utsträckning konsumerar klämpåsar, smoothies, gröt eller puréer i praktiska förpackningar, påpekar tidskriften Dietisten.
Dietisten Maria Briggert Bengtsson har påpekat i tidskriften att många klämpåsar, särskilt de som beskrivs som gröt,  inte är berikade med järn och andra näringsämnen som pulvergröt, utan mer påminner om juice med förtjockningsmedel.  

Dessutom behöver små barn lära sig att tugga riktig mat. Det påverkar både motorik, sensorik och måltidskultur.
Det handlar alltså inte bara om näring utan även om viktiga delar som att sitta vid bordet, observera hur andra äter och känna olika konsistenser, påpekar Dietisten.

Läs mer:
Brittiska barnmatsföretag uppmanas minska socker och salt