Victor Castro-Alves, forskare vid Örebro universitet, har tagit reda på varför fibrer är bra för immunförsvaret på cellnivå. Det kan ge mat som medicin mot IBS och IBD.

Victor Castro-Alves har publicerat sina forskningsresultat i Carbohydrate Polymers (Elsevier): Bioactive arabinoxylan oligomers viacolonic fermentation and enzymatic catalysis: Evidence of interaction with toll-like receptors from in vitro, in silico and functional analysis.

Det Castro-Alves gjort är att ta reda på varför fibrer är bra för immunförsvar – på cellnivå. De resultat han uppnått kan bidra till att på sikt göra det möjligt att använda mat som medicin mot IBS och IBD, skriver Örebro universitet.
I nästa studie ska deltagarna äta blå muffins för att forskarna ska kunna följa fibrernas resa genom kroppen.

Bra för mage och tarmflora

Kostfibrer är bra för både magen och tarmfloran. Fibrerna håller magen stabil och blir mat till de goda bakterierna i tarmfloran.
Victor Castro-Alves är intresserad av den tredje effekten – att kostfibrer har en direkt inverkan på cellerna i tarmen och på immunförsvaret.
Han har undersökt hur fibrer från vete och havre bryts ner i tjocktarmen och bildar så kallade oligomerer, och hur dessa i sin tur påverkar tarmens celler som är en del av immunförsvaret.

Forskade i labbmiljö

Örebroforskaren studerade vad som hände med fibrerna när de jäste i en labbmiljö som liknar tjocktarmen.
Resultaten visar att oligomererna som fibrerna producerade antingen kunde hämma eller aktivera speciella receptorer på cellerna.
Det betyder att fibrerna inte bara är mat för tarmbakterier utan också påverkar immunförsvaret direkt genom att interagera med celler i tarmen.

”Det var ett tidskrävande arbete eftersom vi metodiskt undersökte hur var och en av dessa unika molekylära strukturer reagerade med tarmens celler”, säger Victor Castro-Alves.
”Nu har vi en arbetsmetod som vi kan använda för att testa olika slags samband. Den kan till exempel användas för att förstå vad som sker hos patienter inflammatoriska tarmsjukdomar som IBS och IBD. Kanske kan vi på sikt upptäcka hur vi kan använda mat för att minska symptomen. Det finns stor potential för oligomererna”, säger Victor Castro-Alves. 

Tar 10-72 timmar

Tiden det tar för maten att passera genom tarmen har stor betydelse och kan variera från 10 timmar ändå upp till 72 timmar.
I nästa steg, som går under namnet Blue muffin study, ska deltagarna alltså äta muffins preparerade med kostfiber, som har färgats blå med livsmedelsfärg.
 
Forskarna ska analysera de blåfärgade avföringsproverna och de som kommer närmast efter för att hitta fler svar om fibrers påverkan på immunförsvaret – och i förlängningen människors hälsa.
 
Läs mer:
Ny forskning visar hur fibrer påverkar immunförsvaret – Nyheter – Örebro universitet