Mer protein och, faktiskt, mer fett. Det handlar om kostråd för personer över 65 år som bland annat behöver få i sig uppemot 40 procent mer protein.

Det är ett faktum men få seniorer är medvetna om det, enligt Livsmedelsverket. Personer över 65 år behöver få i sig uppemot 40 procent mer protein än yngre vuxna för att behålla kraft och hälsa.
En ny undersökning Livsmedelsverket låtit göra, visar att få seniorer känner till det här. I undersökningen uppger endast 6 procent av de är medvetna om att de behöver så mycket mer protein.

För de flesta över 65 år är det här inget problem. De får redan i sig tillräckligt mycket protein. Men när åren ofta gör att aptiten minskar behöver man tänka på ett nytt sätt med kosten.

Dåligt med kunskap om äldre


I undersökningen Novus gjort för Livsmedelsverket visar sig många ha en allmän kunskap om vad som är hälsosam mat. Däremot är kunskapen om vad som gäller just för äldre mindre utbredd.

Där kommer proteinet in. De över 65 år behöver få i sig uppemot 40 procent och det kräver andra matvanor om aptiten minskar.
”Det är stort fokus på protein idag, men trots det är det få som känner till att det är just seniorer som behöver mer protein för att bevara muskler och hälsan upp i åren”, säger Susanna Kugelberg hos Livsmedelsverket.

Behövs för muskler, ork och immunförsvar

Med ålder går nedbrytningen av muskler snabbare. Protein behövs för att behålla musklerna men även för orken och immunförsvaret.
Ägg, fågel, fisk, kött, baljväxter, mejeriprodukter, nötter och frön är bra proteinkällor. Det är även spannmålsprodukter som bröd, pasta och havregryn.

De som har en nedsatt aptit behöver satsa på många små protein- och energirika mål. Förutom protein behövs extra fett i maten.
”Har man liten aptit behöver man äta oftare och försöka få in protein även i mellanmålen. Det kan vara en extra ostskiva på smörgåsen, ett kokt ägg, yoghurt med solrosfrön eller ostkaka med grädde”, tipsar Susanna Kugelberg.

Läs mer:
Protein prio för seniorer när aptiten minskar