Nu har Sverige uppdaterat sin nationella handlingsplan mot matsvinn. ”Fler gör mer” heter planen som ska få oss att minska svinnet.
Redan 2018 kom den första nationella handlingsplanen mot matsvinn i Sverige.
Nu har den uppdaterats och budskapet är tydligt; tempot måste öka om vi ska nå målen när det gäller att minska matsvinnet.
Matsvinnet är omfattande, i Sverige och globalt. Det medför en onödig belastning på miljö och klimat, skapar ekonomiska förluster och påverkar livsmedelsförsörjningen, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.
Den nationella handlingsplanen är en viktig vägledning i matsvinnsarbetet och fokuserar i huvudsak på åtgärder som myndigheterna har möjlighet att genomföra.
”Det är viktigt att alla aktörer tar ansvar för att minska matsvinnet i sin del av kedjan. De har själva störst kunskap om vilka åtgärder som är möjliga och mest effektiva. Handlingsplanen kan vara ett stöd i det arbetet”, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Fakta/Handlingsplanens tio punkter
1. Myndigheterna fortsätter utifrån sina roller inom respektive uppdrag att driva arbetet om minskat matsvinn, underlätta för aktörerna och hålla frågan levande i samhällsdebatten.
2. Myndigheterna fortsätter föra dialog med intressenter i alla delar av livsmedelskedjan och arbetar för ökad samverkan i arbetet med att minska matsvinnet i Sverige.
3. Metoder för mätningar och nationell statistik behöver fortsätt utvecklas.
4. Myndigheterna tar fram kunskap och fakta om matsvinn både kring orsaker, dess påverkan och effekter och sprider detta.
5. Myndigheterna informerar om att hemberedskapen bör bestå av livsmedel som konsumenten normalt sett äter, så att lagret regelbundet omsätts (äts upp) och inte leder till matsvinn.
6. Arbetet fortsätter för att minska livsmedelsförlusterna så att mer av livsmedelsproduktionen kan bli mat.
7. Myndigheterna fortsätter att främja kunskapsuppbyggnad och syntes av till exempel kunskap för effektiva styrmedel. Myndigheterna fortsätter också att främja innovationer som leder till minskat matsvinn.
8. Kontrollmyndigheterna för livsmedelskedjan arbetar aktivt för att använda livsmedelslagstiftningens flexibilitet för att minska matsvinnet. Kunskapen behöver öka hos både aktörer och myndigheter om hur regler kan tolkas för att bidra till minskat matsvinn.
9. Arbetet för att regler och dess tillämpning, internationella handelsnormer och andra kvalitetskrav inte orsakar matsvinn och livsmedelsförluster behöver fortsätta.
10. Livsmedelsverket och Jordbruksverket fortsätter att arbeta för att bibehålla och öppna nya exportmarknader för produkter som det inte finns en marknad för i Sverige.
Läs mer:
Ny handlingsplan ska vägleda i matsvinnsarbetet
