Alldeles för många slänger mat med mögel som kan ätas. Orsaken är dålig kunskap om hur man ska bete sig, enligt Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket presenterar nu en undersökning om konsumenters kunskap kring mögel i mat och vad svenskarna gör med möjlig mat.
Undersökningen visar att många slänger mat som hade kunnat ätas upp om möglet tagits bort.

I snitt slängs, enligt uppskattning, 16 kilo mat per person och år i Sverige. Främst handlar det om grönsaker, frukt, bröd och matrester.
Mögel är en av anledningarna till att mat slängs och därför har Livsmedelsverket velat undersöka vilken kunskap vi har kring mögel i mat.

”Ät inte” är allmänna rådet

”Mögelgifter kan vara mer eller mindre skadliga för hälsan och eftersom det inte går att se med blotta ögat om möglet är giftigt eller inte är Livsmedelsverkets generella råd att inte äta livsmedel som har möglat”, säger Karin Fritz som är matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Nästan 40 procent av de svarande slänger alltid möglig mat, medan resten försöker skära bort eller skrapa bort möglet.
Bland dem som säger att de tar bort möglet visar undersökningen följande:

  • Majoriteten (82 procent) känner till att det räcker att skära bort möglet med en liten marginal (två centimeter) om hårdosten möglat.
  • Kunskapen om att bröd som möglat ska slängas helt och hållet är lägre (x62 procent). Rådet gäller även färdigskivat bröd.
  • Nästan hälften (48 procent) äter inte apelsin eller andra citrusfrukter som möglat, trots att frukten kan ätas efter att möglet skurits bort med marginal (minst två centimeter).
  • Mellan 15-20 procent vet inte vad som gäller för frukt och bär som säljs i tråg – att de som möglat kan rensas bort och övriga kan ätas.

Finns konkreta råd

Livsmedelsverket påpekar att dess råd kring mögel och mat bygger på forskning och uppdateras kontinuerligt. I dag finns exempelvis råd kring bröd, hårdost, nötter, potatis, flera frukter samt kring saft och mos gjord på frukt och bär.
Samtidigt ser verket potential i att minska matsvinnet genom att öka kunskapen kring livsmedel och mögel.

”Första steget är att förebygga att mögel ens uppstår. Steg två är att ha koll på om du kan äta ett livsmedel efter att du tagit bort möglet. Förebygg mögel genom att förvara kylvaror så svalt som möjligt – sänk temperaturen i kylen till 4 grader – och använd frysen för långtidsförvaring”, säger Karin Fritz.

Läs mer:
Koll på mögel kan minska matsvinnet