En ny studie visar att symtomen vid IBS förbättras rejält av en diet där socker och stärkelse i maten skippas.

I dag rekommenderas patienter med IBS kostbehandling enligt Fodmap (se fakta i slutet av texten).
Men en ny studie visar att symtomen förbättras lika mycket av en diet där socker och stärkelse i maten skippas.

I en studie har forskare vid Lunds universitet undersökt hur socker och stärkelse påverkar mag- och tarmsjukdomen IBS, irritable bowel syndrome. Bakgrunden är att många patienter med IBS har en genetisk variation som hindrar att socker och stärkelse bryts ner i tarmen.

”Då ska vi ge de här personerna mindre socker och stärkelse, tänkte vi, säger Bodil Ohlsson, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, hos forskning.se.

De vanligaste besvären vid IBS är återkommande smärta och uppspändhet i magen, men även diarré och förstoppning kan förekomma.

Bodil Ohlsson har tidigare gjort en studie där personer med IBS fick mat med betydligt mindre socker och stärkelse, så kallad SSRD-diet.
De fick dessutom undvika processad mat som färdigrätter och den studien visade att detta minskade symtomen rejält.

Nu ville forskarna veta hur bra SSRD-dieten står sig mot de striktare Fodmap-råden, den kostbehandling som nu rekommenderas IBS-patienter.
Därför gjorde man den nya studien där de båda dieternas effekter jämfördes. 150 patienter lottades till att äta enligt Fodmap eller SSRD under fyra veckor.

Studien visar att symtomen förbättrades hos 75-80 procent av patienterna i båda grupperna, det vill säga oberoende av diet.
I den grupp där man drog ner på socker och stärkelse, märktes dock en större viktminskning.
Där minskade även sötsuget, vilket Bodil Ohlson noterat som positivt då IBS-patienter i genomsnitt väger mer än friska.

”Vi vill egentligen inte ens kalla SSRD för en diet. Det är så alla borde äta, inte bara de med IBS. Och till skillnad från Low Fodmap är SSRD lätt att förstå och lättare att följa. Du kan äta av allt när du är bjuden på middag, bara mindre av vissa saker. Om du vilar magen resten av veckan kan du synda lite en dag”, sammanfattar Bodil Ohlsson.

Fakta/Foodmap och SSRD
Foodmap.
Dieten är sedan många år den etablerade behandlingen vid IBS. Det innebär en reglerad kost där listor på livsmedel noggrant ska följas. Maten har lågt innehåll av fermenterbara kolhydrater, sackarider. Fermenterbara kolhydrater leder till ökad vattenhalt i tunntarmen och produktion av gas i tjocktarmen, vilket ger utspänd buk och påverkar avföringen.

Fokus ligger även på att utesluta eller minska gluten, laktos, fruktos, fruktaner, till exempel vete och lök, samt galakto-oligosackarider som finns i baljväxter. Även så kallade polyoler som används som sockerfria sötningsmedel i godis, tuggummi och tabletter ska undvikas.SSRD. Dieten fokuserar på minskning av sackaros, stärkelse och tillsatt socker. Fodmap är mindre strikt när det gäller detta.
En annan skillnad mellan de två dieterna är att SSRD tillåter intag av fruktan, fruktos, laktos och sötningsmedel.
(Källa: Bodil Ohlson/Lunds universitet)

Läs mer:

Mindre socker i maten bra vid IBS

  • Vart tionde barn har för mycket bly i kroppen

    De flesta små barn i Sverige har låga halter av oönskade ämnen i kroppen. Men tio procent har för höga halter av bly i sig. Livsmedelsverket har genomfört vad man kallar ”en unik studie” där blod- och urinprover samlats in från nästan 600 1,5 och 4 år gamla barn i Sverige.Studien ingår i matvaneundersökningen ”Riskmaten…