Det kaffe du dricker på jobbet är med största säkerhet sämre än det du brygger hemma. I vart fall när det gäller kolesterol.

Att kokkaffe innehåller höga halter av kolesterolhöjande ämnena har varit känt sedan tidigare.
Det här är ämnen som filtreras bort i vanliga kaffebryggare med pappersfilter.
Men hur ser det ut med filtreringen i de kaffeautomater som brukar finnas på arbetsplatser och andra offentliga platser? Det har forskare från Uppsala universitet och Chalmers nu för första gången undersökt.

”Mycket högre halter”

”Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt 14 maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe”, säger David Iggman, docent och forskare vid Uppsala universitet.
”Vi tolkar det som att filterprocessen är avgörande för förekomsten av de här kolesterolhöjande ämnena i kaffet. Uppenbarligen lyckas inte alla kaffeautomater filtrera bort dem”, tillägger Iggman som samtidigt konstaterar att problemet varierar mellan olika sorters kaffeautomater.

Minska eller avstå är rådet

Eftersom kokkaffe innehåller höga halter av de kraftigt kolesterolhöjande ämnena diterpenerna cafestol och kahweol är rådet enligt de nordiska näringsrekommendationerna att dra ner eller avstå från att dricka kokkaffe.
I studien har forskarna undersökt 14 kaffemaskiner i fikarum på olika arbetsplatser.

Kaffet har varit fem vanliga fabrikat färdigmalet kaffe. Forskarna har tagit kaffeprover från maskinerna vid flera olika tillfällen och analyserat innehållet.
Det var stor skillnad mellan maskinerna när det gäller nivåerna av cafestol och kahweol, men nivåerna kunde också skilja mellan olika provtillfällen, konstaterar forskarna.

Kokkaffe har högsta halterna

Den vanligaste kaffemaskinen i studien, som forskarna kallar bryggmaskin, var den som producerade kaffe med högsta koncentration av diterpener.
I jämförande analyser har forskarna undersökt perkulatorkaffe, espresso, presskaffe, vanligt kokkaffe samt kokkaffe filtrerat genom tyg.
Kokkaffet innehöll de högsta nivåerna diterpener per kopp. Vissa espressoprover innehöll också höga nivåer, men med stor variation.

” Stötre delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra”, är David Iggmans analys.
”För att exakt bestämma effekterna på blodfetterna skulle vi behöva göra en kontrollerad studie på försökspersoner som får dricka kaffet”, avslutar han.

Läs mer:
Kaffe från kaffeautomater innehåller kolesterolhöjande ämnen – forskning.se