Psykisk ohälsa hos unga kan påverka dem även i det framtida arbetslivet. Men hur ser sambandet ut? Nu har forskare vid KI undersökt ämnet.
Hur relaterar psykiska besvär hos unga till sjukfrånvaro senare i livet? Forskare vid Karolinska Institutet har undersökt vilken roll psykiska hälsoproblem tidigt i livet spelar för senare sjukfrånvaro och arbetsförmåga.
Kunskapen från projektet kan bland annat användas för att identifiera och hjälpa personer som riskerar sjukfrånvaro senare i livet.
”Vi har fokuserat på unga privatanställda som upplevt psykiska besvär, såsom depression eller ångest, innan de tog klivet ut i vuxenlivet. Det vi undrade över var hur framtida sjukfrånvaro bland dessa unga vuxna ser ut och på vilket sätt tidigare psykiska hälsoproblem spelar roll#, säger Jurgita Narusyte, docent och forskare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande från Afa försäkring som finansierat forskningen.
Narusyte har, tillsammans med sina forskarkollegor, undersökt hur vanligt det är att personer med denna typ av psykisk ohälsa blir sjukskrivna senare i livet.
Flera viktiga frågor
När i livet uppstod problemen och vilken roll spelar detta? Hur spelar uppväxtmiljön in och varför är det vissa med tidiga psykiska problem som inte sjukskrivs, är frågeställningar i sammanhanget
Genom tvillingstudier har man även undersökt hur viktiga är uppväxtmiljöfaktorer respektive ärftliga faktorer.
”Vilka egenskaper och omständigheter kan kopplas till framtida sjukfrånvaro bland unga privatanställda? Finns det faktorer som kan ha en buffrande, eller skyddande, effekt? Eftersom vi har data insamlade för tvillingar hade vi även möjlighet att undersöka betydelsen av familjerelaterade faktorer, såsom ärftlig sårbarhet och familjemiljön under uppväxten”, påpekar Jurgita Narusyte.
Viktigt att forska om
Hon anser det vara viktigt att forska om detta då de höga och ökande nivåerna av psykisk ohälsa bland unga är ett orosmoment i dag, liksom långvarig sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa.
”Vi vet fortfarande lite om hur den tidiga psykiska ohälsan påverkar framtida sjukfrånvaro bland unga vuxna, varav många arbetar inom den privata sektorn”, säger forskaren.
Samtidigt har ett väl fungerande arbetsliv en positiv inverkan på måendet även för personer som har psykisk ohälsa.
”Sambandet innefattar ett komplext samspel mellan flera olika faktorer, och vi behöver en mer utförlig kunskap och bättre förståelse för hur vi når ett inkluderande och välfungerande arbetsliv”, konstaterar Narusyte.
”De flesta verkar må bra”
”Forskningsresultaten pekar på att de flesta med psykiska besvär under uppväxten verkar må bra och har lite sjukfrånvaro efter inträdet i arbetslivet. Men det finns fortfarande en mindre grupp som verkar särskilt sårbar”, påpekar hon.
”Därför är det viktigt att hålla ett öga på och stötta unga kollegor, i synnerhet om man redan känner till att personen har haft tidigare psykisk ohälsa”.
Kunskapen från projektet ska i första hand bidra till ökad medvetenhet hos arbetsgivare och arbetskollegor om unga anställda med psykisk ohälsa. Resultaten kan även fungera som en grund för förebyggande insatser.
Läs mer:
Hur påverkar psykisk ohälsa i unga år det framtida arbetslivet?
