Fem vanliga riskfaktorer. Att undvika dem kan ge upp till 15 år längre liv, menar forskarna som även påpekar att det inte är för sent att ändra livsstil högt upp i åren.
Att undvika fem vanliga riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar kan ge upp till 15 år längre liv, enligt en studie som forskare vid Umeå universitet medverkat i.
De fem klassiska riskfaktorerna på området är rökning, högt blodtryck, höga kolesterolnivåer, diabetes och över- eller undervikt. Den kvintetten orsakar ungefär hälften av all hjärt-kärlsjukdom i världen.
Det är naturligtvis ingen nyhet att den som lever hälsosamt har chansen att hålla sig friskare och leva längre.
Det nya i denna globala studie är att man försökt mäta exakt hur stor skillnad i livslängd det handlar om. Resultaten är överraskande.
Studien visar att kvinnor som vid 50 års ålder inte hade någon av de fem riskfaktorerna i genomsnitt levde 14,5 år längre än de kvinnor som hade alla fem. För män var motsvarande siffra 11,8 år.
”Lönar sig att ha koll”
”Detta visar att det verkligen lönar sig att hålla koll på sina riskfaktorer. Det ger ett friskare och påtagligt längre liv. Och det är inte för sent att ändra livsstil även högt upp i medelåldern”, säger Stefan Söderberg, professor i Umeå, hos forskning.se.
Att de utan riskfaktorerna levde längre berodde framför allt på att det dröjde betydligt längre innan de drabbades av hjärt-kärlsjukdom.
De levde också längre efter att de hade blivit sjuka än vad de som hade alla riskfaktorer gjorde.
Sluta rök = lev längre
Forskarna kom fram till att människor som lyckas ta kontroll över sitt blodtryck eller slutar röka vid 55-60 års lever längre och har mindre hjärt-kärlsjukdom än de som inte gör några livsstilsförändringar.
Det visade sig även att blodtrycket var den allra största faktorn till ett längre liv.
”Högt blodtryck medför en kraftig riskökning och är dessutom den absolut vanligaste riskfaktorn. I Sverige har mer än var tredje medelålders person för högt blodtryck. Här finns mycket att vinna på att fler kollar sina värden eftersom många inte ens själva vet om att de ligger för högt”, konstaterar Mattias Brunström, biträdande universitetslektor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.
I den aktuella studien har data om hälsa, dödlighet och levnadsvanor från 39 länder analyserats.
Läs mer
Nyckeln till ett längre liv: Undvik fem riskfaktorer
Vetenskaplig artikel
Global Effect of Cardiovascular Risk Factors on Lifetime Estimates, New England Journal of Medicine.
