Framtidens mattraditioner – hur ser de ut? Lite gammalt, lite nytt, men framför allt sundare och mer hälsosamt och med gamla rätter i nytt format.
Sju av tio svenskar upplever att det finns starka mattraditioner i Sverige, enligt en undersökning Verian gjort åt ICA och där 4 240 svenskar svarat.
Samtidigt menar Sofia Steinwall, innovationschef hos Ica Växa, att det pågår förflyttningar inom matproduktion mot mer hållbar och hälsosam mat.
Det sker medan vi behåller men omprövar klassiker – och kanske får labbodlade köttbullar och 3D-printad lax på matbordet.
Ska framtidssäkra
Spaningen sker i Icas nya rapport om den svenska matens utveckling, Maten och möjligheterna.
Det är där Icas Sofia Steinwall talar om hur de arbetar för att framtidssäkra våra svenska mattraditioner.
”Matbordet 2040 kommer förmodligen ha en del nya inslag men också gamla favoriter. Vi kommer nog se en ökad andel cellodlad mat, till exempel cellodlad julskinka. Men även mer protein som framställs ur svamp via precisionsfermentering”, spekulerar Steinwall.
Andra processer
Precisionsfermentering innebär att man programmerar mikroorganismer som ändrar egenskap på olika råvaror. Med cellodlad mat menas att man tar stamceller från en råvara och matar med näring så att de växer.
Redan i dag har vi dessutom 3D-printad mat som tros ha stor potential, inte minst bland äldre i vård och för personer med tugg- och sväljsvårigheter.
Ersätts av svenska alternativ
Sofia Steinwall påpekar att även om många av våra mattraditioner inte är hotade, kommer vissa livsmedel att bli utbytta.
”Varor vi har ett starkt importberoende av, exempelvis kaffe och kakao, kommer kunna ersättas med andra svenska alternativ såsom fermenterade pressrester från havre och andra spannmål”, tror hon.
”Vi kommer generellt sett att nyttja restströmmar i större utsträckning. Det kan vara såväl pressrester från juice- och havredrycksindustrin som slaktrester.”
Läs mer:
Så ser framtidens mattraditioner ut – cellodlade köttbullar på matbordet 2040?
