Svenskar litar mer på att maten är säker än vad den genomsnittlige EU-medborgaren gör. Däremot tycker vi inte att smaken är lika viktig.
Svenskar litar mer på att maten är säker än vad den genomsnittlige EU-medborgaren gör, enligt undersökningen Eurobarometerns ”Livsmedelssäkerhet i EU”.
Där har drygt 26 000 personer från alla 27 EU-länder svarat på frågor om kunskap och oro kring livsmedelssäkerhet, farliga ämnen i maten, oro för matsäkerhet och vad som är viktigast när man handlar mat.
Viktigast? Priset
För svensk del har drygt 1 000 personer svarat och utifrån det konstaterar Livsmedelsverket att det är mycket viktigare för svenskar än för EU-genomsnittet varifrån maten kommer.
Kostnaden är viktigast när vi handlar men tvåa kommer matens ursprung. Smaken? Den kommer först på tredje plats.
De tycker smaken är viktigare
I EU är det annars i genomsnitt så att kostnaden är överlägset viktigast, smaken god tvåa och ursprung på delad tredjeplats ihop med livsmedelssäkerheten.
Svenskar är även bättre pålästa om matsäkerhet än EU-snittet, men däremot mindre intresserade.
Det förklaras av att vi i högre grad tar för givet att maten är säker.
Vidare är vi mindre bekymrade över genmanipulerad mat, GMO, matförgiftningar och tillsatser i maten, men i stället mer bekymrade över antibiotikaresistens och miljöföroreningar.
Tror mindre på kändisar
Vi litar betydligt mer än andra på information om livsmedel från nationella myndigheter, men litar klokt nog mycket mindre på kändisar och influerare.
Media anges som källa till information av dubbel så hög andel svenskar som i genomsnitt i EU-länderna.
”Det är spännande att kunna sätta svenskars inställning till mat och livsmedelssäkerhet i ett europeiskt sammanhang och se att vi skiljer oss på flera sätt”, konstaterar Livsmedelsverkets kommunikationschef Eva Corp.
Läs mer:
Sverige sticker ut i stor europeisk undersökning om attityder till säker mat
