Det krävs en genetisk risk i botten för att utveckla celiaki eller glutenintolerans – men nu indikerar forskning att det även beror på var du bor.

En studie från Lunds universitet visar att färre kvinnor och barn, de största riskgrupperna, har insjuknat i celiaki eller glutenintolerans de senaste åren. Resultaten visar även att det spelar roll var du bor.
Risken att få celiaki verkar högre i mindre samhällen och småstäder än på landsbygd eller i större städer.

I Skåne har flest personer insjuknat i regionens sydvästra del. Nu ska forskarna undersöka olika miljöfaktorers roll för sjukdomen och ta hjälp av satellitdata.

Idet krävs en genetisk risk för att utveckla celiaki. Ungefär halva befolkningen bär på denna ärftliga riskgen som heter HLA-DQ2/8, skriver Lunds universitet, som även konstaterar att forskare världen över söker fler svar kring celiaki.

”Det finns många studier som tyder på samband både med kost och olika miljöfaktorer, men utan att rena orsakssamband har kunnat fastslås”, säger Jesper Lexner, doktorand i Lund och ST-läkare vid Skånes universitetssjukhus.

Lexner är i gång med att undersöka var och hur de skåningar bor som diagnosticerats med celiaki.
Det var i de grupper – kvinnor och barn – som löper störst risk att utveckla celiaki som sjukdomen minskat mest.
Det är en utveckling som inte setts i någon annan del av världen, enligt Lexner.

Han och kollegor publicerade förra sommaren en vetenskaplig studie där 3 218 patienter boende i Skåne och diagnosticerade med celiaki ingick.
Av dem var 52,2 procent barn. 63,3 procent av gruppen var flickor/kvinnor.

Lundaforskarna kunde göra flera intressanta noteringar. Antalet nydiagnostiserade skånska celiakipatienter sjunk 2010-2022, framför allt bland kvinnor.
Även antalet insjuknade barn sjöng och det var flickorna, de yngre, som stod för minskningen.
Under de 13 år studien omfattade minskade antalet nyinsjuknade flickor med nästan hälften.
”Det var alltså i de grupper som har högst risk för att få celiaki – kvinnor och barn – som sjukdomen minskat mest. Denna utplaning har vi inte sett någon annanstans i världen”, säger Jesper Lexner.

I studien från i fjol såg han även att det var en större andel personer i mindre samhällen/småstäder som fick celiaki jämfört med personer på landsbygden eller i större samhällen/städer.
”Det ställe man bor på – påverkar det risken för att få celiaki? Om ja, vilka miljöfaktorer ser då ut att spela roll”, sammanfattar Jesper Lexner frågeställningen.

I den redan publicerade studien visade sig Svedala kommun ligga i topp i andel insjuknade i celiaki. Forskarna ser en tendens att celiaki är vanligare i sydvästra Skåne än i övriga länet.
Lägst andel visade sig Perstorp ha – fastän den kommunen varken kan beskrivas som ren landsbygd eller som en större stad.
Det antyder enligt Jesper Lexner att orsaken till celiaki är komplex och att det måste vara flera olika miljöfaktorer i kombination som gör att en person får sjukdomen: kost, mag-tarminfektioner, miljön man bor i.

Läs mer:
Ny forskning visar: vanligare med celiaki i sydvästra Skåne