En viktnedgång ger ett visst skydd mot ohälsa, även för den som senare går upp i vikt igen, enligt ny forskning från Göteborgs universitet.
Forskare vid Göteborgs universitet presenterar en ny studie om personer som opererats för fetma.
Resultatet av studien är att en viktnedgång ger ett visst skydd mot ohälsa, även för den som senare går upp i vikt igen.
Göteborgs-studien har publicerats i The Lancet Region Health Europe, och fokuserar på hälsokonsekvenserna av att få tillbaka en del av den vikt som försvunnit efter en betydande viktminskning, ett område forskarna säger är dåligt undersökt.
I studien analyserades dödlighet, hjärt-kärlsjukdom, cancer och mikrovaskulär sjukdom, som berör kroppen minsta kärl, hos personer som i ett första skede tappat mycket i vikt och därefter gått upp en hel del igen.
Största studien
1 346 deltagare från SOS-studien, Swedish Obese Subjects, vid Göteborgs universitet. Det är världens mest omfattande studie på långtidseffekter av viktoperation jämfört med konventionell fetmabehandling.
Ett år efter operationen hade deltagarna i genomsnitt gått ner cirka 30 kilo. Fyra år efter ingreppet hade drygt hälften av dem återfått minst 20 procent av den vikt de tappat under det första året, skriver GU i en pressrelease.
Forskarna jämförde därför två grupper: en där deltagarna hade återfått minst 20 procent av sin tidigare viktnedgång och en där deltagarna behållit sin lägre vikt eller endast gått upp lite.
Olika sjukdomar – olika utfall
Vad gällde cancerrisk och förväntad livslängd kunde inga skillnader påvisas grupperna emellan. Cancerfallen och dödligheten låg på samma nivåer oavsett viktuppgång.
Däremot sågs skillnader för mikrovaskulär sjukdom, där de som återfått mer i vikt hade en högre risk. Förekomsten var 11,0 fall per 1 000 personer och år, jämfört med 8,7 fall i gruppen som behöll sin lägre vikt.
Ett liknande mönster, om än mindre tydligt, sågs för hjärt-kärlsjukdomarna hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt.
Förekomsten var 15,7 fall per 1 000 personer och år hos dem som återfått mycket vikt, jämfört med 13,0 fall i gruppen som behållit sin lägre vikt.
Positiv effekt kvar
”Hittills har man inte känt till vad det spelar för roll för den långsiktiga hälsan och dödligheten om man återfår mycket vikt efter en stor viktnedgång. Det vi nu ser är att även de som går upp efter sin viktnedgång har en kvarstående positiv effekt med samma förväntade livslängd som de som bibehåller sin lägre vikt”, säger Kajsa Sjöholm, docent på Sahlgrenska akademin och en av de ledande forskarna bakom studien.
Läs mer:
Viktnedgång skyddar – även när vikten ökar igen
