Äter vi långsammare så äter vi mindre. Det gäller även ultraprocessad mat – och konsistensen på den påverkar hur mycket vi äter.
Att äta långsammare kan ha stor betydelse. Det gäller även när vi konsumerar ultraprocessade livsmedel.
En ny holländsk studie visar att matens textur och konsistens, därmed ätandets hastighet, tydligt påverkar det totala energiintaget, skriver Dietisten.
Minskar energiintaget
När vi äter långsammare, för att maten inbjuder till det, minskar energiintaget med 369 kcal per dag, enligt den holländska studien.
I den deltog 41 personer som under två separata tvåveckors-perioder fick äta dieter där mer än 90 procent av energin kom från ultraprocessade livsmedel.
Dieterna var identiska när det gällde energitäthet, portionsstorlek och andelen ultraprocessad energi, men skilde sig alltså åt i textur.
Mer än 5 000 kcal på två veckor
En diet bestod av måltider med konsistens som gjorde att deltagarna åt långsammare, den andra av måltider vars konsistens uppmuntrade snabbare ätande.
Resultatet blev alltså att med den långsammare UPF-dieten minskade energiintaget i snitt med 369 kcal per dag jämfört med den snabbare dieten.
Över 14 dagar motsvarar det mer än 5 000 kcal, konstaterar forskarna. Det är ganska mycket med tanke på att en vuxen kvinna behöver 2 000-2 500 kcal per dygn och en vuxen man 2 500-3 000.
Båda grupperna likna nöjda
Trots den betydande skillnaden redovisade deltagarna inga skillnader när det kom till aptit, mättnad eller måltidstillfredsställelse. Båda måltidstyperna klassades som lika goda och bekanta.
”Nästan alla deltagare anpassade sitt ätbeteende efter måltidernas textur, utan instruktioner och utan att behöva begränsa sitt intag medvetet eller göra avkall på smak och njutning”, säger professor Ciarán Forde, som är huvudförfattare till studien.
”Så kan vi påverka”
Studien vid Wageningen University är den första som under kontrollerade former visar att texturdrivna skillnader i ätande kan ha långsiktigt genomslag på energiintag från ultraprocessade dieter.
Fynden öppnar vägen för att påverka måltidsbeteenden genom att utforma livsmedel och måltider som uppmuntrar långsammare ätande.
”Våra resultat belyser möjligheten att använda måltidens textur för att påverka ätbeteenden över tid”, säger Forde.
Läs mer:
Texturen på ultraprocessad mat påverkar hur mycket vi äter
