En ny rapport visar hur alkohol påverkar hjärnan, att hjärnans volym minskar och att berusning i ungdomen kan leda till tidig demens.
”Med hög konsumtion kan man sänka sin intellektuella förmåga konstant. Man presterar inte längre på den nivå man skulle kunna”, säger Sven Andréasson, professor emeritus på Karolinska institutet, alkoholläkare och en av forskarna bakom rapporten Alkohol och hjärnan, hos Accent.
Rapporten har gjorts av en internationell forskargrupp och är en genomgång av cirka 150 studier om alkohol och hjärnan.
I sammanfattningen skriver forskarna att ju mer alkohol man dricker, desto mindre hjärnvolym har man kvar senare i livet.
”Ämnet alkohol och hjärnan rymmer så många dimensioner”, säger Sven Andréasson.
Kan drabbas av tidig demens
”Mest uppseendeväckande var kanske det här om livsstilsförloppet; att unga som dricker i tonåren löper risk att drabbas av tidig demens. Det är ett uttryck för den stjärnsmäll man får i hjärnan när man dricker sig berusad. Sker det gång på gång så blir det en stor belastning på hjärnan”, säger Andréasson.
”Rapporten visar även att alkohol i unga år kraftigt ökar risken att bli beroende. Majoriteten av de som utvecklar ett beroende gör det faktiskt före 25 års ålder; hälften innan de fyllt 21. Det är extra bekymmersamt eftersom folk i den åldern sällan kommer på tanken att söka hjälp. Det är en utmaning för vårdsamhället att visa att det finns hjälp att få”, slår läkaren fast.
Depression och självmord
Alkoholkonsumtion har också starka samband med depression och självmord.
”Alkohol kan både orsaka och orsakas av depression. Omedelbart ger det en lindring och många hävdar att de dricker för att självmedicinera, men problemet är effekten dagarna därpå. Och på lång sikt ökar risken för depression och andra psykiska problem”, säger Sven Andréasson.
”Kunskap är nödvändigt, men inte tillräckligt för att ändra beteenden. Undantaget är den som drabbats av en sjukdom och får rådet att sluta dricka av en vänlig och saklig läkare. Annars är välmenta råd inom sjukvården lovvärda men de räcker inte långt”, menar han.
Rapporten/Alkoholens påverkan på hjärnan
• Alkoholkonsumtion är en riskfaktor för hjärnblödning och hjärninfarkt.
• Berusningsdrickande är en stor riskfaktor för både hjärnblödning och hjärninfarkt.
• Berusningsdrickande hos unga är en av de ledande riskfaktorerna för tidig demens.
• Alkohol ökar risken för fallolyckor.
• Körförmågan försämras så fort alkoholhalten stiger över 0 promille vilket ökar risken för trafikolyckor.
• Alkohol leder till ökad aggressivitet, minskad empati och förmåga att tolka ansikts- och röstuttryck, vilket i sin tur ökar risken för misshandel, våldtäkter med mera.
• Barn som exponerats för alkohol under fosterstadiet uppvisar förluster av grå substans och minskad plasticitet i specifika områden i hjärnan.
• Ett enda tillfälle med hög alkoholkonsumtion ger mätbara effekter på hjärnans funktion och på strukturella förändringar i hjärnan upp till fem veckor efteråt.
• Hög alkoholkonsumtion ökar risken för depression och självmord.
(Källa: Rapporten ”Alkohol och hjärnan”)
