Det har alltid setts som en självklarhet att vältränade människor löper minskad risk att dö i förtid av olika sjukdomar. Nu ifrågasätts sambandet.

Att vältränade människor har lägre risk att dö i förtid av olika sjukdomar, är ett återkommande resultat av många studier.
Nu visar ny forskning från Uppsala universitet att de även har mindre risk att dö av slumpmässiga orsaker, vilket tyder på att de samband man sett i tidigare studier troligen varit missvisande.

”Vi såg att personer med hög kondition i sena tonåren hade lägre risk att dö i förtid, till exempel av hjärtkärlsjukdom, jämfört med de som hade låg kondition. Men när vi sedan tittade på risken att dö i slumpmässiga olyckor var sambandet nästan lika starkt”, berättar forskaren Marcel Ballin, försteförfattare till studien.
”Detta talar för personer med hög och låg kondition kan skilja sig åt på andra viktiga sätt, något som tidigare studier inte tagit hänsyn till fullt ut”.

Data från 1,1 miljoner män

I studien har forskarna undersökt data från 1,1 miljoner svenska män som mönstrade mellan 1972-1995.
Männen, i genomsnitt 18 år, delades in i fem grupper baserat på deras kondition vid mönstrering. Sedan följdes de till 60-årsåldern eller tills de avled.

Resultaten blev att gruppen med högst kondition hade 58 procent lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom, 31 procent lägre risk att dö i cancer och 53 procent lägre risk att dö från alla orsaker, jämfört med gruppen med lägst kondition, skriver Uppsala universitet.

Jämförde med olyckor

Då tog forskarna ett steg till och undersökte samband mellan kondition och risken att dö av slumpmässiga orsaker som bilolyckor, drunkningar och mord.
De valde just olyckor eftersom de antog att det inte borde synas något samband mellan männens kondition i ung ålder och risken att dö i olyckor.
Metoden kallas negativa kontrollutfall och går ut på att man testar sina resultat genom att jämföra med ett utfall där man inte bör se ett samband.

Forskarna såg då att männen som hade högst kondition hade 53 procent lägre risk för att dö i slumpmässiga olyckor.
Att männens kondition skulle ha en så stor effekt på risken att dö i slumpmässiga olyckor är dock inte troligt. Man gjorde sedan även en syskonstudie.

Forskaren: ”Förvånade oss”

”Det förvånade oss att sambandet med olycksrelaterad död speglade de andra sambanden, även efter att vi kontrollerat för alla faktorer som syskon delar. Detta understryker hur starka antaganden det är man gör i observationsstudier, då det verkar väldigt svårt att skapa helt jämförbara grupper. Konsekvenserna kan vara att man överskattar effektstorlekarna”, säger Marcel Ballin.

”Att effekterna av god kondition kan vara överskattade kan låta kontroversiellt, men faktum är att om man ser till resultat från andra än de traditionella observationsstudierna är det en mer nyanserad bild som framträder”, menar Ballin.

Klart vi ska träna ändå

Marcel Ballin menar vidare att det naturligtvis finns många olika skäl till att främja fysisk aktivitet.
”Våra resultat ska inte tolkas som att fysisk aktivitet och träning är verkningslöst eller att man inte ska försöka främja det. Men för att skapa en djupare förståelse för hur stora effekterna av kondition på olika utfall faktiskt är behöver vi använda oss av flera olika metoder. Så länge vi ställer frågan på samma sätt kommer vi alltid få samma svar”, avslutar Ballin.

Läs mer
Konditionens effekt på dödlighet överskattas