Chiafrön är supernyttiga, goda och smidiga att blanda i diverse mat. Inte minst är chiafrön ett bra inslag i en nyttig frukost.

Chiafrön är ytterst nyttiga och fulla av Omega-3, fibrer och protein. Det har inte minst de som vill öka sin uthållighet märkt.
De gamla aztekerna använde chiafrön för energi och uthållighet och många av dagens idrottare har tagit upp den tråden och fortsatt äta chiafrön.

Salvia hispanica är det latinska namnet på plantan som växer vilt i Mexiko och Guatemala, men även fler delar av Latinamerika.
1-2 matskedar per dag är den rekommenderade mängden. Du använder med fördel chiafröna i puddingar, gröt, pannkakor, när du bakar bröd eller gör energibars.
Här är två recept med chiafrön du kan variera din frukost med eller fixa som mellanmål.


Chiapudding med blodapelsin och kokos
4 personer – 10 min + 8 timmar att svälla

Ingredienser
1 dl chiafrön
4 ½ dl mandelmjölk, osötad
1 tsk vaniljsocker
½ tsk mald kanel
1+1 blodapelsin
2 dl kokosyoghurt eller grekisk yoghurt
½ msk agavesirap

Garnering

1 dl rostade kokoschips

Så här gör du
Blanda chiafrön, mandelmjölk, vaniljsocker och kanel. Rör om då och då, speciellt i början. Låt blandningen svälla cirka 8 timmar, gärna över natten.

Skär bort allt skal från apelsinerna. Skär 1 apelsin i fyra tunna skivor. Fintärna resterandeapelsin.

Lägg en skiva tätt intill glaset på varje burk. Fördela chiafröblandningen ovanpå.

Blanda yoghurt med sirap och klicka yoghurten på chiafröblandningen. Toppa med tärnad apelsin och kokoschips.


Chiapudding med kokosmjölk
5 min + minst två timmar i kyl – 2 portioner

Ingredienser
400 ml kokosmjölk
4 msk chiafrön
2 krm vaniljpulver

Toppning
passionsfrukt
hallon
rostade kokoschips

Så här gör du
Rör ihop kokosmjölk, chiafrön och vaniljpulver. Ställ i kylen minst 2 timmar.
Rör om efter 30 min.
Toppa med passionsfrukt, hallon och kokoschips vid servering.