Fysisk aktivitet hos äldre skyddar mot många sjukdomar. En ny studie vid Örebro universitet visar att hälsofördelar kommer även med en liten aktivitet.

Den nya studien visar att fysisk aktivitet hos äldre ger skydd och fördelar, även om man rör sig mindre än vad som egentligen rekommenderas.
”Resultatet visar att all rörelse är viktig för äldres hälsa”, säger Andreas Nilsson, forskare i idrottsvetenskap vid Örebro universitet, som gjort studien tillsammans med Örebro-kollegan Fawzi Kadi.

Forskarna har följt 871 personer mellan 65 och 79 år från Italien, Nederländerna, Polen och Storbritannien.
En grupp omfattade personer som klassas som fysiskt aktiva och rör på sig minst rekommenderade 2,5 timmar i veckan med pulshöjande aktiviteter.
En annan grupp bestod av personer som inte gjorde det utan klassas som fysiskt inaktiva.

”Vi använde rörelsemätare för att ta reda på hur mycket tid deltagarna ägnar åt dagliga aktiviteter med olika intensitet. Den metoden ger mycket mer tillförlitliga resultat än att låta deltagarna själva notera hur mycket de rör på sig, vilket är den metod som tidigare forskning oftast har använt”, berättar Andreas Nilsson.

Deltagarna förde under en vecka dagbok över vad de åt och fick poäng relaterat till hur väl de följde kostråden för äldre.
Forskarteamen i länderna tog midjemått på deltagarna och blodprov för analys av fem biomarkörer som identifierar så kallade metabola syndrom.
Det är ett samlingsnamn för bland annat förhöjda blodfetter, högt blodtryck, förhöjt blodsocker och insulinresistens. De kan alla kopplas till en ökad risk för sjukdomar.

Resultatet var att deltagare som satt ned mindre än 8,3 timmar per dag hade signifikant lägre risk för metabolt syndrom, oavsett om de var fysiskt aktiva eller inte, och oavsett hur hälsosamt de åt.
”Även för personer som inte nådde upp till rekommenderad fysisk aktivitet, så var mindre stillasittande förknippat med bättre hälsa. Det tyder på att även lättare rörelse är positivt för hälsan”, säger Andreas Nilsson.

Den lägsta risken för metabola sjukdomar fanns hos dem som både var fysiskt aktiva, alltså rörde på sig mer än 2,5 timmar i veckan och samtidigt satt minst.

Läs mer:
”All rörelse är viktig för äldres hälsa” – Örebro universitet