Nu gäller det nya lagkravet som gör det lättare att få veta varifrån köttet kommer, påpekar Svenskt kött som listar sex skäl att välja svenskt.

Det nya lagkravet gör att du som kund eller restaurangbesökare lättare ska kunna få veta var köttet kommer från.
På restauranger ska man kunna berätta vilket land köttet kommer från och kraven i lagen gäller även storhushåll, som tillagar och serverar mat – exempelvis skolor, sjukhus och äldreboenden.

Fördel servera svenskt

Branschorganisationen Svenskt kött påpekar att det nya lagkravet ger restauranger och offentliga kök möjligheten att förklara varför man väljer att servera svenskt kött.
Som organisationen ser det, är det en konkurrensfördel kunna presentera att man serveras just svenskt kött.

87 procent vill ha svenskt

När det gäller inköp i butik har det visat sig att så många som 87 procent av de svenska konsumenterna vill välja svenskt kött.
Den favoriseringen av svenskt lär konsumenterna ta med sig även till restaurangen, varför det lär vara en fördel även där, resonerar Svenskt kött.
.
Svenskt kött: Sex skäl att välja svenskt

1. Vårt beredskapslager vid krig och kris.
 För att vi ska ha tillgång till mat i kristider behöver vi se till att vi har aktiva lantbruk och aktiva livsmedelsföretag i säkra tider – vi måste säkra den svenska maten.
2. Ett djurskydd i världsklass där den svenska djurskyddslagen utgår ifrån att djuren ska ha möjlighet att utföra sina naturliga beteenden.
3. Lägst användning av antibiotika inom EU. Ett ambitiöst djurskydd gör att djuren är friska. Att vi har friska djur gör att vi har lägst användning av antibiotika i EU.
4. Ett näringsrikt och säkert livsmedel. Svenskt kött är tryggt och säkert. Kött och inälvsmat är också några av de mest näringstäta livsmedel som finns.
5. Ökad biologisk mångfald och lägre klimatpåverkan. De betande djuren bidrar till biologisk mångfald. Svenskt kött har lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet.
6. En cirkulär och mer hållbar matproduktion. Djuren kan äta det vi själva inte kan eller vill äta, som exempelvis gräs, restprodukter från livsmedelstillverkningen och spannmål av lägre kvalité.

(Källa: Svenskt kött)

Läs mer:Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från | Svenskt Kött